Ergonomie en advies voor het gebruik van de Stokke® Steps

Schrijver: Kinderfysiotherapeut Vibeke Smith Aulie.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_1

De Stokke® Steps Wipstoel is ontwikkeld om je baby de beste plaats aan tafel te geven.

De wipstoel is geconstrueerd zodat het lichaam van de baby goed wordt ondersteund. De rug van je baby heeft een natuurlijke gebogen houding in de wipstoel. Als een baby is geboren, dan heeft het nog geen controle over het hoofd omdat de spieren nog te zwak zijn. Het is daarom belangrijk om de wipstoel laag in te stellen. Ook wordt aanbevolen om je baby niet te lang in de wipstoel te laten. De eerste paar maanden na de geboorte, gebruik je de baby-insert voor extra stabilisatie.

 

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_2

Als je baby net is geboren, dan heeft de baby nog geen controle over het hoofdje omdat de spieren nog zwak zijn.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_3

Daarom is het belangrijk dat de wipstoel in de laagste positie staat.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_4

Gebruik de baby-insert voor voor extra stabilisatie en comfort.

 

Besteed altijd zorgvuldig aandacht aan de zitpositie van de baby, zodat de baby niet naar beneden glijdt. De zwaartekracht zorgt dat de baby naar beneden glijd wanneer de wipstoel in een te hoge hoek is ingesteld of als de baby te lang in de wipstoel ligt. 

Als de wipstoel is bevestigd op de Stokke® Steps Stoel, dan wordt het een kinderstoel voor een pasgeboren baby. Het bewegingsmechanisme van de wipstoel blokkeert wanneer deze op de stoel is geplaatst. De hoek van de zitpositie is goed voor het voeden. Wanneer de baby 3 à 4 maanden oud is, dan kan het verder kijken en kan dan met de familieleden aan tafel zitten en ze herkennen.

 

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_5

De wipstoel past op de Stokke® Steps Stoel. Het tilt je baby naar tafelhoogte.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_6

Het bouwen van sterke familiebanden door samen aan tafel zitten vanaf 3 à 4 maanden,

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_7

Ondersteunt de natuurlijke houding vanaf de geboorte, waardoor een gezonde ontwikkeling volgt.

 

Vanaf de geboorte heeft de baby een natuurlijke kromming in de rug en is de wervelkolom nog niet helemaal recht. Naarmate de baby groeit, zullen de nekspieren sterker worden als de baby naar buikligging draait. Als de baby zelf gaat zitten dan wordt de bovenste kromming van de rug sterker en rechter. Wanneer het kind eindelijk begint te lopen, zal de curve in de onderrug verschijnen. Het is daarom belangrijk dat de baby de juiste ondersteuning krijgt vanaf de natuurlijke, pasgeboren houding zodat een gezonde ontwikkeling volgt. Als de rugleuning van een wipstoel te recht en hard is, dan zal de baby verschuiven naar één kant en gaan liggen met een scheve rug. De wipstoel is gevormd om de wervelkolom te ondersteunen en heeft precies de juiste zitdiepte waardoor de baby zich kan uitrekken, de heupjes goed zijn gepositioneerd in het bekken en kan trappen met de beentjes. 

Baby's die worden geboren met een asymmetrie - een scheve nek of torticollis mogen niet in een wipstoel voordat de aandoening is gecorrigeerd. Als een baby lang in een autostoeltje heeft gezeten, dan mogen ze nog maar kort in een wipstoel liggen. De baby moet variëren van houding voor een optimale motorische ontwikkeling. Daarom is het belangrijk de houding af te wisselen tussen zitten en liggen in een kinderwagen of op een kleed. 

Het kind moet zoveel mogelijk op de buik liggen wanneer het wakker is voor het stimuleren van de arm-, rug- en nekspieren.

 

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_8

Stokke® Steps Stoel is een kinderstoel met Baby Set en optionele eetblad.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_9

De vorm van de Baby Set geeft een actieve bewegingsvrijheid. Het eetblad stimuleert cognitief leren en de fijne motoriek.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_10

De stoel is ontworpen met actieve peuters in gedachte.

 

De Stokke® Steps Stoel met de Baby Set wordt aanbevolen voor kinderen vanaf ongeveer 6 maanden oud. Het is een kinderstoel die een goede ondersteuning aan de rug en bovenbeentjes geeft met een makkelijk verstelbare voetsteun. Wanneer je kindje ongeveer 6 maanden oud is, dan is het belangrijk dat je kindje aan tafel zit tijdens het eten. Door aan de tafel te zitten, kan je kindje gemakkelijk worden gevoed en begint dan ook te proberen om zelf te eten. Je kindje zal ook deelnemen in de steeds belangrijke sociale interactie.

Dit is een goed uitgangspunt voor cognitief leren en voor het beheersen van de fijne motoriek. Kinderen die nog niet zelfstandig kunnen zitten op de grond mogen kort in de kinderstoel met de Baby Set, maar niet te lang. Begin met ongeveer 15 minuten. Wanneer je kindje moe en hangerig wordt, haal het dan meteen uit de stoel.

De Stokke® Steps Stoel is een "actieve" stoel waar kinderen graag op zitten door het comfort en de bewegingsvrijheid. Het wordt aanbevolen om te gebruiken vanaf het moment dat je kindje zelfstandig in en uit de stoel kan klimmen en gaat zitten. De voetsteun kan worden ingesteld zodat je kindje de bovenbeentjes goed aansluiten in de heupjes en zodat de onderste wervels van de rug een mooie rechte positie hebben. De stoel bevordert een natuurlijke houding, een dynamische zitpositie voor het kindje.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_11

Referentie's
Callahue, D.L., Ozmun, J.C., GoodWay, J. D. Understanding Motor Development, 7th ed.Mc Graw-Hill International edition, 2012. Shumway-Cook, A., Wollacott, M.H. Motor Control. Theory and Practical Applications. Lippincott Williams & Wilkins, 2012. Campbell, S.K., at.al. Physical therapy for children. W.B. Saunders Company, 2012. Smith,L. Ulvund, E, Spedbarnsalderen. Universitetsforlaget, 2004.

 

Stokke® Steps stoel Stokke® Stepswipstoel

Wil je weten waar deze kinderstoel verkrijgbaar is, kijk bij het product op deze website of informeer bij een retailer.

May 2016