Muziektherapie

Door: Monika Overå

De nieuwe Stokke® MyCarrier helpt je om samen het ritme te vinden voor jou en je baby. Bij Stokke hebben we veel nagedacht hoe nieuwe ouders een band opbouwen met hun baby en hun leven aanpassen na de geboorte. We weten dat het een tijdje duurt om elkaar te leren kennen en dat dit gebeurt op verschillende momenten en manieren.

Tijdens ons onderzoek ontdekten we, dat over de hele wereld, muziek en beweging belangrijk gevonden wordt door ouders. Muziek is een onderdeel van de dagelijkse routine om samen te dansen en te zingen. We wilden meer weten over muziek, dansen en het vinden van je ritme met een pasgeboren baby. We vragen het aan een expert.

 

 

MusicTherapy_MyCarrier_monika

De erkende muziektherapeut Monika Overå is gespecialiseerd in muziekonderwijs en werkt in het centrum van Oslo. Ze heeft een Master gehaald in muziek aan de Noorse Academie voor Muziek, en heeft een graad voor speciaal onderwijs. Ze werkt met kinderen van 0 tot 18 jaar, die allemaal een verschillende behoeften hebben. Leuk om te weten dat Monika zelf net moeder is geworden van een meisje. We konden gelukkig een afspraak maken met haar, om meer te leren over de rol die muziek speelt in haar leven en haar cliënten.
 

 

MusicTherapy_MyCarrier_connection

Wat is muziektherapie?

Muziektherapie kan een middel zijn om het contact te stimuleren. Maar het kan ook rust en structuur brengen. Monika geeft therapie in het ziekenhuis aan mensen met verschillende diagnoses. De therapie geeft ze op hun eigen kamer of in de muziekkamer. Monika heeft ervaren hoe muziek pijn kan verlichten en energie kan geven. Muziek creëert ruimte voor het uiten van gevoelens en het sterker maken bij een ziekte. Muziek verbindt mensen. Wanneer we te weinig woorden hebben, dan hebben we muziek nodig!

Wat is de bindende kracht van muziek?

Er is veel onderzoek gedaan naar de manier waarop muziek de gezondheid beïnvloedt, als onderdeel van een holistische benadering op gezondheidsgebied. Het is een manier om te genezen en te verbinden.

Wat betekent de band met je baby voor jou?

Ik vind het belangrijk om mijn baby te zien en ik neem de tijd om me te concentreren op haar. Ik voel me verbonden als er oogcontact en lichamelijk contact is.

Als moeder èn therapeut - hoe belangrijk is de ouder-kind relatie?

Deze ‘magische’ band is de essentie van alles wat ik als moeder en muziektherapeut doe. We bouwen aan een relatie die een leven lang mee zal gaan. Ik denk dat de hechting met elkaar en met de wereld om ons heen essentieel is. Het is belangrijk voor ouders om te zoeken naar de kleine, belangrijke momenten, wanneer je baby probeert om contact te maken. Als je aandacht wordt afgeleid, kun je deze momentjes missen.

MusicTherapy_MyCarrier_eyecontact

MusicTherapy_MyCarrier_sing

Veel kinderen leren zingen voordat ze gaan praten.

Monika Overå, muziektherapeut

Muziek en beweging lijken op natuurlijke wijze samen te gaan, helpen ze bij de ontwikkeling?

Ja, het kan je helpen om een band op te bouwen, maar ook helpen met de coördinatie, communicatie, spraak en ontwikkeling van cognitief vermogen. Veel kinderen leren zingen voordat ze gaan praten. Muziek en beweging is stimulerend en zeer bevordelijk. Muziek trekt op een natuurlijke manier de aandacht van je kindje.

Hoe werkt muziek en beweging bij baby's?

Het kan echt helpen om hen te kalmeren. Mijn dochter vindt het heerlijk om gedragen te worden, daarom is het gebruik van een draagzak een geweldige manier om dit te doen. Als ze moe is, kijkt ze liever naar mij en heeft ze de geborgenheid nodig. Als ze energiek is, wil ze ook graag naar buiten kijken. Als we samen bewegen, voel ik haar ontspannen.

MusicTherapy_MyCarrier_babies-on-floor

MusicTherapy_MyCarrier_baby-focus

Wat is je advies voor nieuwe moeders die het ritme nog niet helemaal hebben gevonden met hun baby?

Ik adviseer om goed naar je baby te luisteren en te kijken. Ben jezelf en laat zien wie je bent - je baby wil je leren kennen. Experimenteer met geluid en beweging en ontdek wat je baby fijn vindt, want alle kinderen zijn verschillend.

Tips om de slag te gaan:

* Zoek uit wat je baby fijn vindt en begin daarmee.
* Zing voor je baby - ze houden ervan om je stem te horen.
* Laat de vader ook meedoen en bedenk iets om samen te zingen als gezin.
* Bedenk je eigen liedjes.
* Laat je kind jou inspireren.
* Zoek naar je zangstem, zoek je favoriete liedjes en het bijpassende ritme.
* Geniet van muziek en dans samen. Dit zal je helpen om samen een band op te bouwen. Dit zijn de betekenisvolle momenten voor het hele gezin.

Om te bewegen heb je natuurlijk muziek nodig. Hier zijn onze playlists:

(Je moet een Spotify-account hebben om de afspeellijst te beluisteren)

Activity Calm Sleep

 

Wil je weten waar dit product verkrijgbaar is, kijk bij het product op deze website of informeer bij een retailer.

June 2016