Mijn zoon en ik

Door: Nick Bilmes.

Dit item is gepubliceerd in de Stokke Collectie Brochure van 2015.

Van ons, moderne vaders, wordt verwacht dat we alles in huis hebben voor het vaderschap Steeds handiger worden met de luierdoekjes. Kunnen horen of je baby huilt vanwege honger of een natte luier. Laat me je vertellen: het gaat niet vanzelf. In elk geval niet voor deze vader. Maar het gaat steeds beter naarmate je je baby leert kennen.

 

 

Me-and-my-son_01

Nick Bilmes werkt al 15 jaar als creatief op het gebied van radio en tv, mode, magazines, design en reclame. Hij woont in de Noorse hoofdstad Oslo met zijn zoon Isak en Isak’s moeder, Katrine.
 

 

Natuurlijk is het mooi om het aanstaande ouderschap samen met je partner te kunnen delen. Om de eerste schopjes te voelen, mee te doen met zwangerschapsgym en andere voorbereidingen, en natuurlijk je steentje bij te dragen bij de bevalling – hoe onhandig of schuldig je je dan ook voelt. Maar laten we eerlijk zijn: het draait in eerste instantie vooral om moeder en baby, en zo moet het ook zijn.

Me-and-my-son_02

Me-and-my-son_03

Wat je te wachten staat is een heel ander verhaal. Maar wat is hechten dan eigenlijk wél? Hechten is voor Isak en mij de dingen delen die me hebben gemaakt tot wie ik ben. Samen met hem de dingen doen waar ik van hou. De momenten die van ons samen zijn: wanneer ik de gangmaker ben en hij met me meedoet. Hechten is een taal ontwikkelen die alleen wij spreken: een glimlach, een giecheltje of die paar eerste woordjes. En ja, vaders giechelen ook.

Een recept voor geluk

Vanaf dag één is Isak een permanent lid van mijn keukenbrigade. Ik ben dol op koken en doe het minstens een keer per dag. Het is ongetwijfeld mijn schuld dat Isak elke vorm van kant-en-klaar voedsel weigert te eten. Hij raakt het gewoon niet aan.

 

 

"Hechten is voor Isak en mij de dingen delen die me hebben gemaakt tot wie ik ben."

 

 

Me-and-my-son_04

Ik weet zeker dat zijn liefde voor eten en smaken is ontstaan omdat hij, in de draagzak op mijn buik, regelmatig bij de snijplank te vinden was. Zijn eerste woord – naast het standaardrepertoire – was ‘kaas’, gevolgd door ‘appel’, ‘peer’ en ‘peper’. Misschien wel de basis voor een succesrecept.

We delen nog een liefde: dansen op seventies disco. Op zondagmiddag, terwijl de lunch staat te pruttelen, schalt onze samenzang regelmatig door de buurt. Onze lichamen bewegen als één, we wiegen met onze heupen en draaien op onze tenen. Een snufje nootmuskaat en een flinke scheut Boney M. Zonder publiek, dat is misschien maar beter ook.

 

Me-and-my-son_05

 

Na anderhalf jaar vaderschap ken ik mijn zoon en kent hij mij. En morgen zullen we elkaar nog beter kennen.

 

Tip! 

Met je baby in een draagzak kun je gemakkelijk bewegen en dansen.

 

Me-and-my-son_06

 

 

Lees hier meer

June 2016