Ergonomi og råd om brugen af Stokke® Steps

Forfatter: Vibeke Smith Aulie, pædiatrisk fysioterapeut inden for børneområdet.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_1

Stokke® Steps Bouncer er udviklet til at give dit barn den bedst mulige siddestilling lige fra fødslen.

Skråstolen er designet til at støtte barnets krop på en sådan måde, at barnets ryg har en naturlig buet stilling. Når barnet lige er født, kan det ikke holde sit hoved selv, da musklerne stadig er for svage. Derfor er det vigtigt, at vinklen på skråstolen er så lav som muligt. Det anbefales også, at barnet kun sidder i stolen i forholdsvis kort tid. I det første par måneder efter fødslen skal du bruge babypuden for at give dit barn ekstra støtte.

 

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_2

Når barnet lige er født, kan det ikke selv holde sit hoved, da musklerne stadig er for svage.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_3

Derfor er det vigtigt, at vinklen på skråstolen er så lav som muligt.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_4

Brug babypuden til ekstra støtte og komfort.

 

Du bør altid være opmærksom på barnets siddestilling og sikre, at dit barn ikke glider ned. Tyngdekraften vil få barnet til at glide ned eller falde sammen i skråstolen efter et stykke tid, hvis vinklen er for høj, eller hvis barnet sidder i skråstolen for længe. 

Når skråstolen er monteret på en Stokke® Steps Chair, omdannes den til en behagelig babystol. Vippefunktionen er låst, når den er monteret på stolen, og vinklen på stolen er ideel til at give dit barn mad. I en alder af 3-4 måneder er synet udviklet, og barnet vil kunne genkende de familiemedlemmer, der sidder rundt om bordet.

 

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_5

Skråstolen passer til Stokke® StepsChair og løfter din  baby op i bordhøjde.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_6

Skab god kontakt med familien ved at sidde sammen, fra barnet er 3-4 måneder gammelt.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_7

Støtter barnets naturlige holdning fra starten og sikrer en sund udvikling.

 

Fra fødslen har barnet en naturligt rundet ryg, og rygraden er lidt konveks. Efterhånden som barnet vokser, vil en blød kurve i nakken blive udviklet ved at ligge på maven. Når barnet sidder, vil kurven på den øverste del af ryggen blive udviklet. Når barnet endelig begynder at gå, vil kurven nederst på ryggen vise sig. Det er derfor vigtigt for en sund udvikling af ryggen, at et lille barn får støtte til sin naturlige holdning lige fra starten. Hvis ryglænet på stolen er for lige og for hård, vil barnet rykke til siden og sidde med en skæv ryg. Skråstolen er formet, så den passer til ryggens bue og har den rigtige siddedybde, så barnet kan sparke, strække sig og bøje sine ben fra hofteleddet. 

Børn, der er født med asymmetry – en skæv nakke eller torticollis - må ikke sidde i nogen form for skråstol, før tilstanden er afhjulpet. Hvis et barn har siddet for længe i en autostol eller en indkøbsvogn, må de kun sidde meget kort tid i skråstolen den pågældende dag. Et lille barn har brug for at sidde eller ligge i forskellige stillinger for at få den optimale motoriske udvikling. Derfor er det vigtigt at skifte mellem, at barnet sidder eller ligger i barnevognen eller på gulvet. 

Barnet skal ligge på maven så meget som muligt, når det er vågent for at stimulere og styrke musklerne i arme, ryg og nakke.

 

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_8

Stokke® Steps Chair bliver til en højstol ved brug af et Baby Set og eventuelt en bakke.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_9

Formen på babystolen giver mulighed for aktiv bevægelse. Bakken motiverer til kognitiv læring og god motorik.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_10

Selve stolen er udviklet til aktive tumlinger.

 

Stokke® Steps Chair med et Baby Set anbefales til børn fra ca. 6 måneders alderen. Det er en stol, som giver god støtte til ryg og lår med en fodplade, der er nem at justere. Når barnet er ca. 6 måneder gammelt, er det vigtigt, at det er sammen med familien ved måltider og hygge. Når barnet sidder ved bordet, er det nemt at give det mad og lade det prøve at spise selv. Barnet vil også kunne deltage i det sociale samvær.

Det er et godt udgangspunkt for kognitiv læring og for at lære at bruge sine motoriske evner. Børn, der endnu ikke kan sidde selv på gulvet, kan sidde med god støtte i en babystol, men ikke for længe. Det betyder ca. 15 minutter i starten. Når barnet viser tegn på træthed og slaphed, skal det omgående løftes ud af stolen.

Stokke® Steps Chair er en “aktiv” stol, som børn kan lide og sidder godt i. Den anbefales til brug, når barnet selv kan komme op og ned af stolen. Fodpladen kan justeres, så barnet kan sidde med hofterne i en åben vinkel, mens det nederste af ryggen forbliver buet. Stolen fremmer en naturlig holdning, hvilket betyder en mere dynamisk siddestilling for barnet.

IMG_StokkeSteps_ExpertAdvice_11

Referencer:
Callahue, D.L., Ozmun, J.C., GoodWay, J. D. Understanding Motor Development, 7th ed.Mc Graw-Hill International edition, 2012. Shumway-Cook, A., Wollacott, M.H. Motor Control. Theory and Practical Applications. Lippincott Williams & Wilkins, 2012. Campbell, S.K., at.al. Physical therapy for children. W.B. Saunders Company, 2012. Smith,L. Ulvund, E, Spedbarnsalderen. Universitetsforlaget, 2004.

 

Stokke® Steps Chair Stokke® Steps Bouncer

Søg på Stokke.com hjemmesiden for dit land eller kontakt din lokale forhandler for at finde ud af, om det ønskede produkt findes.

May 2016