Musikterapi

Af: Monika Overå

Den nye Stokke ® MyCarrier™ er den perfekte løsning til at finde din og din babys fælles rytme. Her hos Stokke har vi tænkt meget over, hvordan nybagte forældre knytter sig til deres børn og tilpasser sig deres nye liv som en familie. Vi ved, at det tager et stykke tid at lære hinanden at kende, og det sker på forskellige tidspunkter og på forskellige måder.

I forbindelse med vores undersøgelse opdagede vi, at musik og bevægelse spiller en stor rolle for mange forældre rundt omkring i verden, når de skal trøste eller underholde deres børn i hverdagen. Vi ville gerne vide mere om musik, bevægelse og det at finde rytmen med en ny baby, og vi henvendte os derfor direkte til eksperten.

 

 

MusicTherapy_MyCarrier_monika

Monika Overå, som er certificeret musikterapeut, har specialiseret sig i musikundervisning og arbejder i centrum af Oslo. Hun har en kandidatgrad i musikterapi fra Oslo Musikakademi samt en uddannelse inden for specialundervisning. Hun arbejder med børn fra 0 til 18 år med forskellige behov. Men hun er også mor til en lille pige, og vi var så heldige at kunne tale med hende om den rolle, musikken spiller i hendes og hendes patienters liv.
 

 

MusicTherapy_MyCarrier_connection

Hvad er musikterapi?

Musikterapi er baseret på forskning, og man har konstateret, at det fremmer sundhed, trivsel og kontakt. Monika arbejder med mange patienter med forskellige diagnoser enten i deres sygeværelse eller i musikværelset på hospitalet. Monika har oplevet, hvordan musik kan lindre smerter, give energi, give mennesker mulighed for at udtrykke sig og styrke dem, når de er syge. Musik knytter mennesker sammen. Når ord ikke er nok, har vi brug for musik!

Hvad er det, musik kan?

Der er mange undersøgelser, der viser, at musik påvirker helbredet som en del af en holistisk tilgang til sundhed. Det er en måde til at helbrede og etablere kontakt.

Hvad betyder kontakt med din baby for dig?

At se på mit barn og bruge tid på virkelig at fokusere på hende. Når der er øjenkontakt og fysisk kontakt, føler jeg mig tæt på mit barn.

Som mor og terapeut - hvor vigtig mener du, kontakt er?

Som mor og musikterapeut er kontakt essensen i det, jeg laver. Vi skal etablere kontakt for at kunne opbygge en relation, vi kan bygge videre på. Jeg føler, at kontakten med hinanden og verden omkring os er meget vigtig. Det er vigtigt for forældrene at være til stede - at kigge efter og genkende alle de små men vigtige tegn på, at jeres barn prøver at komme i kontakt med jer. Hvis I distraheres, går I måske glip af dem.

MusicTherapy_MyCarrier_eyecontact

MusicTherapy_MyCarrier_sing

Mange børn lærer at synge, før de kan tale.

Monika Overå, musikterapeut

Musik og bevægelse synes at høre helt naturligt sammen. Hjælper det med udviklingen?

Ja, det kan hjælpe med at skabe kontakt, men det hjælper også med koordinering, kommunikation, tale og læring. Mange børn lærer at synge, før de kan tale. Musik og bevægelse er stimulerende og godt for alle. Musik fanger helt naturligt dit barns opmærksomhed.

Hvordan er musik og bevægelse godt for små børn?

Det kan hjælpe med at berolige dem. Min datter elsker at blive båret rundt, og bæreselen giver mig som mor mulighed for at gøre det. Når hun er træt, vil hun helst sidde med ansigtet vendt ind mod mig, og når hun er aktiv, sidder hun med ansigtet vendt udad. Når vi bevæger os sammen, fornemmer jeg, at hun slapper af.

MusicTherapy_MyCarrier_babies-on-floor

MusicTherapy_MyCarrier_baby-focus

Hvad anbefaler du, at nybagte mødre gør for at finde rytmen med deres barn.

Jeg anbefaler, at I lytter, leger med og iagttager jeres barn, at I er jer selv og viser barnet, hvem I er. Jeres barn vil gerne lære jer at kende. Eksperimenter med lyd og bevægelse og find ud af, hvad jeres barn kan lide, for alle børn er forskellige.

Tip til at komme i gang:

* Find ud af, hvad dit barn kan lide og begynd med det.
* Syng for dit barn – det elsker at høre din stemme og synge med.
* Få far med og find noget, I kan lide at synge sammen som en familie.
* Lav jeres egne sange.
* Lad jeres barn inspirere jer.
* Find din stemme, find din sang og find din rytme.
* Når I nyder musik og bevægelse sammen, vil I skabe tæt kontakt og dermed dejlige øjeblikke for hele familien.

I har brug for musik til at bevæge jer, og her er Monikas forslag til spillelister:

(Du skal have en Spotify konto for at kunne afspille listen)

Aktivitet Ro Søvn

 

Søg på Stokke.com hjemmesiden for dit land eller kontakt din lokale forhandler for at finde ud af, om det ønskede produkt findes.

June 2016