Barnets naturlige udvikling

Af: Ute Imhof, børneterapeut og specialist inden for børnsefysioterapi.

The-childs-natural-development_01

Der er meget at huske og være opmærksom på, når det drejer sig om børns udvikling. Heldigvis er der også noget, der sker helt af sig selv.

Ute Imhof er børneterapeut og specialist i børnefysioterapi. Hun er født i Tyskland, men bor i Norge, hvor hun har arbejdet med børns motoriske udvikling siden 1987.

-Børn har et internt motorisk ur, som begynder at gå, så snart der er liv i mors mave. Det fortsætter, selv efter at barnet er født og igennem hele livet, forklarer Imhof.

Hun har gode råd til alle forældre, som ønsker at fremme deres barns udvikling.

Skab god kontakt med dit barn ved nærvær, tillid og øjenkontakt. Giv dit barn masser af tid, når det skal lære noget nyt. Motiver, men ikke for tidligt. Lad være med at tænke på at gå, når barnet lige har lært at stå. Lad dit barn prøve at finde sin egen balance. Så følger resten af sig selv, siger hun.

Inden du læser videre, er det vigtigt at bemærke, at ingen børn er ens, og at udviklingen varierer fra barn til barn. På det grundlag har vi lavet en liste over de største motoriske milepæle, børn selv når, før de kan gå.

Ca. 3 måneder:
Symmetri og stabilitet

I tre måneders alderen finder barnet sit symmetriske centrum. Det kan bevæge sit hoved til højre og venstre, mens kroppen holdes i ro. Barnet lærer også at løfte sine ben. Dit barn kan klare enkle gribeøvelser og rører dit ansigt, når du holder det ind til dig.

The-childs-natural-development_02

The-childs-natural-development_03

Ca. 6 måneder:
Fra ryg til mave

I seks måneders alderen lærer børn at vende sig fra ryggen til maven helt af sig selv. Og de kan få tæerne helt op til munden. Det er en vigtig milepæl, som fortæller meget meget om, hvor mobil barnets rygrad er.

Ca. 7 måneder: 
Bevægelse

Kort efter at dit barn har lært at vende sig fra ryggen og om på maven i seks måneders alderen, lærer det at løfte sig selv op på strakte arme, når det ligger på maven. Snart kan det skubbe sig frem, tilbage og omkring sin egen akse.

The-childs-natural-development_04

The-childs-natural-development_05

Ca. 8 måneder: 
"Baby rokker"

I syv til otte måneders alderen sker der store ting i et barns liv. Det sætter knæene på gulvet og kommer op på alle fire. Rokkestadiet. Barnet rokker frem og tilbage, og en ny verden åbner sig. Samtidig lærer barnet at sætte sig op fra en liggende stilling uden hjælp.

Ca. 8-9 måneder 
Kravle

Når dit barn har fundet sin balance på alle fire i syv til otte måneders alderen, finder det ud af, at det kan kravle. Så går der ikke lang tid, før han eller hun lærer at stå. Først på knæene og derefter på begge ben med noget sikkert at støtte sig til. Børn lærer at bevæge sig sidelæns, før de til sidst giver slip. I denne fase er det vigtigt at give dit barn den tid, det har brug for. Skab gode oplevelser. Lad den lille prøve forskellige ting, lære og udforske.

The-childs-natural-development_06

 

ute-imhof.squarespace.com

 

Se flere ekspertråd her

 

Se, om produktet kan fås, på din landespecifikke side på Stokke.com eller ved at kontakte din lokale forhandler.

 

 

October 2016