Tips til sikker og sund søvn

Sov som en baby

Har du svært ved at lulle dit barn i søvn? Så er du ikke alene. Det er en udfordring, der deles af mange forældre og omsorgspersoner. Den gode nyhed er, at der findes eksperter, herunder American Academy of Pediatrics og Centers for Disease Control and Prevention, der tilbyder søvnrådgivning for at hjælpe dit barn til ro og sikre en god nats søvn.

Det rigtige sovemiljø

Det sikreste sted for din baby at sove er i hans eller hendes eget sovemiljø. Der bør ikke være andet i sengen end en madras, et tætsiddende lagen og barnet. Plysdyr, legetøj til vuggen og uroer skal fjernes, da de kan udgøre en fare om natten.
To guarantee a peaceful sleep for your baby, its bed needs to be empty of any distraction such as toys or any mobiles near by.
Overvej at dele værelse i de første seks måneder af barnets liv, men prøv at undgå at dele seng. Det er fint at give dit barn bryst eller trøste det i din seng, men det anbefales at lægge baby tilbage i sin egen seng bagefter for at sikre, at hun eller han og du selv får en ordentlig nattesøvn, og at barnet vænner sig til sin egen soveplads.
Keep you and your baby in a different room when possible to guarantee both your own place for sleeping.

Barnets sovestilling

Den anbefalede sovestilling til små babyer og nyfødte er at ligge på ryggen. Forældre frygter nogle gange, at barnet kan kvæles, hvis det ligger på ryggen, især hvis det har refluks eller opspyt, men fagfolk er enige om, at selv i disse tilfælde bør barnet lægges til at sove på ryggen. Når først barnet kan rulle rundt af sig selv, behøver du ikke at lægge det tilbage på ryggen.
Sleeping on their backs is the recommended position for newborns and small babies.

Ventilation

Åndbarhed i sengen er nøglen. Når du køber en babymadras, er det vigtigt at vælge en åndbar madras. De fleste af jer har sikkert allerede læst om dem eller hørt om dem. Men hvorfor forholder det sig sådan, og hvad er virkelig vigtigt her?
Kombinationen af luftgennemtrængelige madrasbetræk og ventilationssystemer i madrassens kerne sikrer, at dit barn kan trække vejret frit og ikke sveder i sengen. Luftkanaler og åndbare materialer får luften i madrassen til at cirkulere. CO2, der udåndes af barnet, transporteres væk, og usund varmeakkumulering undgås.
Having an air-permeable mattress covers and ventilation system is key to ensure ensure that your baby can breath freely and avoid sweat in the bed.

Den rigtige madrashøjde

Vælg en seng, hvori madrassens højde kan justeres. Læg den på højeste niveau for en nyfødt, for at gøre det lettere for dig at nå dit barn. Så snart dit barn kan rulle rundt, skal du sænke madrassen for at sikre barnets sikkerhed, og sænke den yderligere, når barnet kan sætte sig op.

Tid til en småbarnsseng

Det er på tide at opgradere til en småbarnsseng, når din baby kan kravle ud af vuggen, da uovervåget akrobatik om natten kan være meget farligt for dit barn. Hvis dit barn beder om en seng, kan du også tage dette som et tegn på, at barnet er klar til overgangen. Gør soveværelset til en farefri zone. Ryd rummet for legetøj og bogreoler, der kan trækkes ned. Hav sikkert legetøj og bøger ved hånden, så dit barn kan underholde sig selv, hvis det vågner tidligt.
Time for a toddler bed

Udfordrende nætter

De første nætter, hvor dit barn indser, at det nemt selv kan komme ud af sengen, kan være udfordrende. Hvis det sker, skal du bevare roen og systematisk følge dit barn tilbage til sin egen seng. Ved at gøre det, giver du dit barn gode søvnvaner, hvilket betyder, at det sover bedre i sit eget soveværelse og er mindre tilbøjeligt til at vågne om natten.
Being calm is key when you baby realizes that can easily get out of bed. By doing this you stimulate good sleeping habits and less changes to awake more frequently.
Fortvivl ikke, hvis dit barn står ud af sengen. Det kan tage timer (og flere nætter), men vær konsekvent. Dit barn vil snart forstå, at det er her, søvnen finder sted. Tag pokerfjæset på og vær standhaftig, men retfærdig, og sig: "Det er nat, og så skal du være i din seng. Godnat, vi ses i morgen." Hvis du pylrer om dit barn eller irettesætter det, er der større sandsynlighed for, at det gentager sin adfærd og håber på, at du bliver frustreret og giver efter. Undgå at lade dit barn sove i din seng sammen med dig. Du skal understrege, at det har sit eget sted at sove.
Keeping your child in the bed is the first step to guarantee a good sleeping habit.
Plenty of Praise
Masser af ros
Positiv bekræftelse fungerer bedst, når det drejer sig om søvn. Giv dit barn ros for at være blevet i sin seng hele natten – et belønningsskema for god søvn kan også fungere godt. Beløn søvnmilepæle med ture ud og tid sammen med familien for yderligere at fremme denne adfærd.