Slapen als een roos!
Lastig om je kleintje in slaap te krijgen? Je bent niet de enige. Veel ouders en verzorgers kampen met dat probleem. Gelukkig zijn er experts, waaronder die van de American Academy of Pediatrics en de Centers for Disease Control and Prevention: zij geven slaapadvies om je kind tot rust te brengen, zodat hij of zij veilig en goed kan slapen.
De juiste slaapomgeving
De veiligste plaats voor je baby om te slapen is in zijn of haar eigen slaapomgeving. Er mag niets in het wiegje liggen behalve een matras, een nauwsluitend laken en uiteraard je baby. Je moet knuffels, wiegspeeltjes en mobiles weghalen, want die kunnen 's nachts risico's opleveren.
To guarantee a peaceful sleep for your baby, its bed needs to be empty of any distraction such as toys or any mobiles near by.
Je kunt de wieg de eerste zes maanden in je eigen slaapkamer zetten. Maar samen in één bed is niet aan te raden, behalve natuurlijk om je kleintje te voeden of tot rust te brengen. Het is verstandig om je baby daarna weer in het eigen bedje te leggen. Dan kunnen jullie allebei rustig slapen en went je baby aan zijn of haar eigen slaapplekje.
Keep you and your baby in a different room when possible to guarantee both your own place for sleeping.
De slaaphouding van je baby
De aanbevolen slaaphouding voor pasgeborenen en kleine baby's is op hun rug. Sommige ouders zijn bang dat hun baby zich verslikt als hij of zij op de rug slaapt, vooral bij terugvloeiing of overgeven. Deskundigen zijn het er echter over eens dat je ook in dit soort gevallen je baby op de rug moet leggen om te slapen. Kunnen baby's eenmaal zelf omrollen, dan hoef je ze niet meer terug te draaien.
Sleeping on their backs is the recommended position for newborns and small babies.
Ventilatie
Ademend vermogen in de wieg is essentieel. Bij aankoop van een babymatras moet je vooral dáárop letten. Je hebt er vast wel eens iets over gehoord of gelezen. De vraag is: waarom is die eigenschap zo belangrijk? En waar gaat het precies om?
Door de combinatie van luchtdoorlatende matrashoezen en ventilatiesystemen in de matraskern kan je baby vrij ademen en zweet hij of zij niet in zijn bedje. Luchtkanalen en ademende materialen zorgen ervoor dat de lucht in de matras circuleert. De CO2 die je baby uitademt wordt afgevoerd, en ongewenste warmte-ophopingen worden voorkomen.
Having an air-permeable mattress covers and ventilation system is key to ensure ensure that your baby can breath freely and avoid sweat in the bed.