Zo geef je kleine reizigers meer zelfvertrouwen

Kom maar op met die avonturen!

Door je kind te stimuleren zelfstandig op reis te gaan, groeit niet alleen het zelfvertrouwen, maar stimuleer je ook zijn of haar ontwikkeling. We hebben een paar prima reistips die je kind later zullen helpen om zelfbewust en zelfredzaam op reis te gaan en die nu alvast bijdragen aan zijn/haar groei en gevoel van eigenwaarde.


  1. Stel een lijst op en check die tweemaal

Maak eerst een checklist waarmee je kind uit de voeten kan. Daardoor kan je kind zich alvast mentaal voorbereiden op wat er komen gaat. Bovendien geeft het hem of haar ook een gevoel van zeggenschap. Laat je kind meebeslissen over de dingen die jullie gaan doen in de vakantie. Geef je kinderen de ruimte om beslissingen te nemen die aansluiten bij hun leeftijd, dan ontwikkelen ze essentiële levensvaardigheden - kritisch en probleemoplossend denken bijvoorbeeld - waarmee ze meer zelfvertrouwen krijgen en veerkrachtig uitdagingen durven aangaan.

  1. Inpakken maar!

Ga je op reis met je kind, geef je kleine avonturier dan een koffer die alleen van hem of haar is. Bijvoorbeeld eentje op wieltjes, die ze dan zelf kunnen duwen of dragen. Of er gewoon op gaan zitten... Het is niet zomaar een kinderkoffer. Het is een leuk reismaatje dat jouw eigen bagage ontlast en je kind helpt om verantwoordelijkheid te nemen voor de eigen spullen.

Laat je kind zoveel mogelijk zelf de spullen inpakken. Dan gaat je kind nadenken over de reis en krijgt hij of zij alvast iets mee van een belangrijke vaardigheid: plannen. Je kind ervaart aan den lijve dat te veel bagage leidt tot een zwaardere koffer, en ontwikkelt daardoor essentiële vaardigheden op het gebied van besluitvorming en organisatie, omdat hij of zij moet beslissen welke spullen al dan niet meegaan.

  1. Maak je klaar voor de reis!

Reis je met vliegtuig, trein of boot, vertel je kind dan waar hij of zij rekening mee moet houden. Veel kinderen maken voor het eerst in hun leven gebruik van deze speciale vormen van vervoer. Door iets over de geschiedenis te vertellen, maak je je kind enthousiast en neem je de spanning een beetje weg. Bovendien snapt je kind dan beter wat er tijdens de reis wordt verwacht als het gaat om gedrag en veiligheid.

Betrek je kinderen bij al jouw voorbereidingen op de reis. Moedig hem of haar aan om dingen te "onderzoeken" en te plannen die aansluiten bij zijn of haar interesses. Duik samen in reisboeken, bezoek websites of bekijk YouTube-video's over je reisbestemming. Leer je je kind om te plannen, dan wordt hij of zij beter in organiseren en beslissingen nemen.

  1. Onderzoek je opties°

Geef jongere kinderen meer opties dan jouw voorgenomen plannen. Oudere kinderen/tieners kun je vragen om online op zoek te gaan naar activiteiten die ze spannend of uitdagend vinden. Door nieuwe dingen uit te proberen kweek je zelfvertrouwen - zelfs als iets af en toe niet lukt: door te vallen leer je opstaan!

Draag gaandeweg taken over. Zo kun je kleine kinderen zelf laten kiezen welke favoriete hapjes, voorleesboeken of andere zaken ze mee willen nemen.

  1. Verbreed de kijk op de wereld

Voordat je afreist naar een ander land, is het handig om je een paar basiszinnen in de lokale taal eigen te maken. Zelfs het leren van een paar zinnetjes in een vreemde taal kan voor kinderen ongelooflijk waardevol zijn. Ze maken niet alleen kennis met de rijkdom van andere culturen, maar het versterkt ook hun cognitieve ontwikkeling. Ze verbeteren hun communicatievaardigheden, vergroten hun probleemoplossend vermogen en krijgen een openere en inclusievere kijk op de wereld. Daarnaast leggen ze de basis voor een vlottere talenkennis in de toekomst, maken ze hun horizon breder en ontwikkelen ze een praktische vaardigheid waar ze hun hele leven profijt van hebben.

  1. En tot slot: vergeet perfectie

Iedereen die weleens op reis gaat met kinderen, weet dat er onderweg van alles mis kan gaan. Laat de dingen op hun beloop en geniet met volle teugen. Goed onthouden: het gaat niet om de bestemming, maar om de reis. We hopen dat je nu genoeg inspiratie hebt voor je volgende avontuur! Uiteindelijk is je reis een uitgelezen kans om je kinderen vertrouwd te maken met de wereld om hen heen, hen een levenslange reislust bij te brengen en hen vooral te laten genieten van de momenten samen!


Een veilige reis gewenst!